Dankort + VISA/Dankort VISA Electron MasterCard VISA ViaBill MobilePay

Solsejl til legeplads - solbeskyttelse til legende børn!

oprettet d.

Solsejl til legeplads - solbeskyttelse til legende børn!

Der er ingen tvivl om, at solen er god for os alle. Men nogle gange brænder den bare så ubarmhjertigt ned fra en skyfri himmel, at der er brug for et skyggefuldt sted at opholde sig.

Mange institutioner har den holdning, at børnene skal være ude det meste af dagen, fordi det er sundt for børnene. Det er i disse tilfælde ekstra vigtigt, at der er sørget for, at børnene ikke kun bliver smurt ind i solcreme og har solhat på.

Der skal også være mulighed for, at børnene kan lege på legepladsen i skyggen, så de ikke udsættes for den varme sol i mange timer.

 

Hvorfor vælge et solsejl til legeplads?

En legeplads, der er helt ubeskyttet mod solen og ikke giver nogen former for skygge, kan hurtigt blive til fare for børn. Der er både solskoldning, udsættelsen for solens UV-stråler, overophedning, væskemangel og meget andet at tage hensyn til.

Det er derfor vigtigt, at du som en ansvarsbevidst pædagog eller institutionsleder tager stilling til, hvilke forholdsregler der er de bedste at tage, når det kommer til skyggefulde steder på legepladsen.

Gennem mange år har institutioner eksempelvis brugt parasoller til at give børnene skygge i løbet af dagen. Men en parasol er ikke altid hverken det bedste eller det sikreste valg til en legeplads. I stedet kan et solsejl være den helt rigtige løsning.

 

Hvad er fordelene ved et solsejl på en legeplads?

Der er en del gode grunde til at opsætte et solsejl på en legeplads, når sommeren melder sin ankomst. Sommerens temperaturer kan hurtigt gøre børnene udmattede, når de er aktive på legepladsen. Og så er der også de skadelige UV-stråler at tænke på.

Solsejl er den ideelle løsning. Et stort solsejl sikrer nemlig, at du som pædagog ikke behøver at bekymre dig om barnets helbred, når solen skinner. Med et solsejl får børnene et pålideligt skyggested på det ønskede område, hvilket sørger for, at børnene kan lege sikkert.

Bruges der parasoller, oplever du sikkert hver sommer, at de ikke giver den optimale skygge gennem hele dagen. Efterhånden som solen flytter sig, er der skygge forskellige steder under parasollen.

Hvis det er meningen, at parasollen skal skygge et sted på legepladsen, vil den ikke gøre dette hele dagen. Det betyder, at pædagogerne skal huske at flytte den tunge parasolfod flere gange om dagen.

For det andet har du måske også oplevet, at der kommer en vind og lidt blæst på en varm sommerdag. På sådanne dage kan parasollen blæse sin vej og ramme børn på legepladsen. Har du oplevet det ene eller begge tilfælde i din institution, er det værd at overveje solsejl for børnenes sikkerhed.

 

Hvad skal overvejes ved valg af solsejl til legeplads?

I dag findes der mange typer af solsejl. Derfor skal der overvejes en del, inden din institution tager en beslutning om, hvilket solsejl der er det rette for jer. Der skal blandt andet overvejes:

 • Kvaliteten
 • UV-beskyttelse
 • Type
 • Farve
 • Standardmål eller specialsyet

 

Kvaliteten af et solsejl

Der findes mange forskellige materialer og kvaliteter, som solsejl bliver fremstillet i. Kvaliteten af et solsejl er alfa og omega, når det skal benyttes på en legeplads. Hvis det ikke kan leve op til visse krav, er det ikke værd at investere i. Det gælder altså om at være kvalitetsbevidst, hvis solsejlet skal holde i mange år frem i tiden.

Et solsejl i en høj kvalitet til legepladser bør være fremstillet således, at det er tykkere, kraftigere, stærkere og mere slidstærkt. Selvom at et solsejl er nemt at tage op og ned, er det en fordel for personalet, hvis det kan blive hængende på sin plads. Derved er der nemlig altid skyggefuldt de steder, hvor det er ønskeligt. Solsejlet bør desuden være modstandsdygtigt overfor stærk vind.

Beskyttelse mod solens UV-stråler

I tider hvor alle er blevet meget mere opmærksomme på, hvor farlige solens UV-stråler er, er det vigtigt, at et solsejl også tilbyder denne form for beskyttelse. Det er altså ikke nok, at et solsejl på en legeplads kun giver skygge. Det skal ligeledes beskytte børnene mod at blive eksponeret for solens UV-stråler.

Nogle solsejl beskytter mod solens UV-stråler, mens andre ikke gør. Da ikke alle solsejl beskytter mod UV-stråler, er det vigtigt, at den købsansvarlige er opmærksom på at investere i et eller flere solsejl med en UV-beskyttelse. Et solsejl kan derved beskytte børns følsomme hud og muliggøre en særlig behagelig leg i skygge.

 

Vandgennemtrængende eller vandtæt solsejl

Der fremstilles solsejl, som er vandgennemtrængende, mens andre er vandtætte. Hvilket solsejl, der skal vælges, kommer an på, hvilke præferencer din institution har. Et vandgennemtrængende solsejl er nemmere at håndtere ved opsætning og nedtagning end et vandtæt. Dette er værd at tage med overvejelserne.

Med et vandgennemtrængende solsejl får institutionen et sejl til legepladsen, hvor regnvandet og vinden trænger igennem. Det betyder, at der er færre bekymringer for pædagogerne i forhold til at skulle tage solsejlet op og ned. Solsejlet kan altså sagtens blive hængende på sin plads, når det regner og stormer, da vandet og vinden trænger igennem vævningens åbninger. Denne form for solsejl er derfor det oplagte valg for skoler og institutioner med en legeplads.

Et vandtæt solsejl kan være på sin plads, hvis der er tale om en naturbørnehave med en legeplads eller lignende. Her kan det være rart, at børnene også bliver afskærmet for regnen, når de skal ud at lege på naturlegepladsen. Specielt i Danmark kan det være en god idé, da der kan forekomme meget regnfulde somre.

Ved montering af et vandtæt solsejl skal der være en specifik hældning, når det sættes op. Vælges der et vandgennemtrængende solsejl, er det dog ikke nødvendigt med en hældning.

 

Farven på solsejlet spiller også en vigtig rolle

Solsejl kan fås i et utal af farver. Her kan det især være fristende at vælge glade og livlige farver til en legeplads. Men farven på et solsejl spiller en vigtig rolle i forhold til solens refleksion.

Jo bedre farven på et solsejl er til at reflektere solens stråler, jo køligere er der under solsejlet. Lyse farver, såsom hvid, lysegrå, sandfarvet, beige m.m., er gode til at reflektere solen, hvorimod mørke farver, som sort, mørkegrå, blå m.m., ikke har den samme egenskab.

 

Standardmål eller specialsyet

En legeplads er ikke bare en legeplads. Alle legepladser er nemlig unikke. Legepladser har forskellige størrelser, indeholder hver deres legeredskaber og er udformet på hver deres måde.

Til rigtig mange legepladser fungerer et billigt solsejl i standardmål perfekt. De kan sagtens bruges over en mindre sandkasse, et lille badebassin m.m. Er legepladsen fyldt med ting, så der er brug for et større solsejl, eller har den en specifik udformning, er det værd at overveje et specialsyet solsejl.

Med et specialsyet solsejl kan din institution få lige præcis den størrelse solsejl, der er brug for. Det kan eksempelvis være over et større legeområde.

 

Brug solsejl overalt på legepladsen

Solsejl er et fantastisk alternativ til mange andre former for solafskærmning. Det er desuden billigere at købe et solsejl end at investere i en markise eller et halvtag.

I det hele taget er der uanede af anvendelsesmuligheder, når det kommer til at opsætte et solsejl på en legeplads. Det er kun fantasien, der sætter grænserne for brugen af solsejl. Et solsejl kan dække alt på en legeplads som for eksempel:

 • Badebassinet
 • Sandkassen
 • Gyngestativet
 • Klatrestativet
 • Spiseområdet
 • Rundt om legehuset
 • Specielle tumleområder
 • M.m.

Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar