Dankort + VISA/Dankort VISA Electron MasterCard VISA ViaBill MobilePay

Info-artikel om vores solsejl

Stort udvalg af solsejl

Vi er stolte over at kunne tilbyde dig et bredt sortiment inden for solsejl, hvilket betyder at du kan vælge netop det produkt som passer aller bedst til dig. Bemærk at nogle af vores solsejl er vandgennemtrængende imens andre er vandafvisende, og lige ledes har vi flere forskellige kvaliteter på solsejl. Forskellen imellem de forskellige typer vil jeg gennemgå her på siden, og ligeledes vil jeg også fortælle om montage, fordele og ulemper, samt tips og tricks til dit nye solsejl.

Sådan vælger du den rigtige størrelse på på dit solsejl

Hvilken størrelse solsejl skal jeg vælge? - Måske virker det lidt svært at vælge den rigtige størrelse solsejl, men faktisk er det nemt nok. Vi fører kun de mest alminde størrelser af solsejl, og næsten alle kunder kan bruge en eller flere af vores størrelser. Der er nogle enkelte ting som du skal tage stilling til, for at du kan vælge en god størrelse og facon på dit solsejl: Hvor ska sejlet sidde? Hvilke muligheder du har du for montering på husmur, sternbrædder, stolper, eller andre fix-punkter? Hvis du er fastlåst af disse monteringspunkter, så skal du være sikker på at solsejlet ikke bliver for stort. Husk at et solsejl altid skal monteres "svævende" - hvilket betyder væk fra vægge, hegn, stolper, osv. Vi anbefaler at man altid lægger mindst 25-30 cm til hvert af solsejlets hjørner. Disse 25-30 cm bruges til montagedele, som f.eks. karabinhager, fjedre, øjeplader, bardunstrammre, samt opstramning og justering. På store solsejl ( 5x5 firkantet ) anbefaler vi at der lægges 80 cm til hverhjørne af solsejlet. Eksempel: for at montere et 5x5 meter solsejl bør der være 6,6 meter i mellem fix-punkterne. 

Forskellen mellem et godt og et dårligt solsejl

Som du måske har opdaget, så er udbuddet af solsejl eksploderet de i løbet af de sidste få år. Det er både på godt og ondt… Et solsejl er jo ikke bare et stykke stof som bliver spændt ud imellem 4 stolper. Det er et kompliceret produkt, som skal have mange egenskaber på samme tid: det skal kunne tåle vind, vand, sollys, frost og varme, samt være designet således at det ikke bliver slapt, og ligeledes bør det dokumenteres hvor mange % af solens uv stråler der trænger igennem. Derudover bør køberen også kende forskellen på de forskellige typer solsejl, samt hvilket egenskaber der måtte forventes, ved hvert enkelte produkt. Desværre er der en del produkter på markedet, hvor man ikke får så meget andet end et stykke blafrende stof, som stort set ikke skygger da lys og uv stråler suser lige igennen, pga meget tyndt materiale.

Sammenligning af vores solsejl, og et fra det lokale byggemarked

Som du nok har gættet, så er det grønne solsejl fra os, og det hvide kommer fra et byggemarked…

Solsejl i høj kvalitet

Vores solsejl har isyet et kraftigt bånd i kanten, hvilket betyer at man kan lave en stærk opstramning uden at sejlet går i stykker. En god opstramning har den egenskab, at solsejlet ikke blafre, samt at vandet kan løbe af = forlænge levetid af dit solsejl. 

 

Solsejl i lav kvalitet

Mange solsejl kan slet ikke tåle at blive opstrammet. Faktisk er mange solsejl på markedet blot lavet til at blive ophængt løsligt og nedtaget efter brug. Her tænker jeg mest på solsejl i den billigere prisklasse.

 

Ikke alle har brug for god kvalitet

Jeg erkender gerne, at ikke alle mennesker har lige så store behov for de tekniske egenskaber, som for den smukke visuelle effekt, som selv et helt billigt solsejl kan have. Dog bør du være meget opmærksom på det vigtigste, hvilket efter min holdning, er at kanterne bør være svagt kurvede ind imod midten. Dette gør nemlig at solsejlet har mulighed for at blive strammet godt op – også inde på midten. Selv når du løbende efterstrammer solsejlet, så vil du opleve at det strammeste sted på et godt solsejl oftest er inde på midten. Dette gør at du slipper på vandpytter, pisken og smælden når det blæser, og også at det ikke bliver beskidt så hurtigt. Hvis dette skulle sammenlignes med de “dårlige/billige” solsejl, så vil jeg beskrive det således: Et f.eks. firkantet solsejl, som ikke er konisk syet (buer indad), men derimod er helt retkantet – det ville måske kunne spændes fint ud første gang du monterer det, men efter ganske kort tid i vind, vand, varme og kulde; ja, så vil du højst sandsynligt opleve at det begynder at pose på midten. Dette betyder vandpytter i regnvejr=ikke vandtæt i særligt lang tid, larm ved blæst, samt stor belastning for murværk / stolper hvor solsejlet er monteret. Jeg behøver vist ikke sige mere om dette – som du nok forstår, så er der en dybere mening med at et solsejl buer svagt indad imod midten. PS. Alle solsejl hos solsejl specialisten er selvfølgelig designet helt korrekt.

Montage kræver måske mere end du tror

Desværre oplever en del mennesker, at en 100x100 mm stolpe, som blot nedgraves i jorden, eller som støbes med for lidt beton omkring, at det ikke helt er nok. Dette afhænger selvfølgelig af hvilken størrelse solsejl du benytter dig af, samt hvor høj stolpen er, og lige ledes hvor dybt den er i jorden. Hovedsagen er den, at mange undervurderer de enorme kræfter som vinden kan have når den blæser på et f.eks. 25 m2 stort stykke stof, som er monteret frit i luften, og totalt blottet for vind og vindstød. Dette er ikke et skræmmescenarie, men snarere en reminder om at du skal gøre dig nogle tanker om hvordan dit solsejl skal monteres. Jeg vil anbefale dig at bruge dit hus på så mange sider som muligt, og samtidigt sørger for at du benytter velegnede montageskruer og beslag. Såfremt dit solsejl skal spændes ud imod en fritsående stolpe, så vil jeg anbefale en kraftig dimension, og også at den støbes dybt i jorden. Det bedste valg ville måske være en jern/stål stolpe, som ligeledes støbes i jorden. Herunder vises 3 billige og gode eksempler på hvordan du kan sikre dig at din stolpe til solsejl står godt i jorden. Som tommelfinger-regel anbefaler vi 100x100 cm stolper, som graves 100 cm i jorden.

Stolpe til solsejl med Jordanker (gør det selv)

 

Den hurtige og billige løsning

De fleste gør det selv folk har ofte nogle afsavede brædder liggende, og i så fald, kan du nemt og billigt lave en stolpeløsning som holder. Denne løsning kalder med et jordanker. Der findes alverdens færdige løsninger, som kan købes halvdyrt i et byggemarked, men netop denne er faktisk en af de stærkeste når blot den laves rigtigt. I en situation som denne, hvor et solsejl skal spændes vandret ud fra toppen af en stolpe, vil der være stor belastning på stolpen, og det er derfor vigtigt at stolperne kommer langt ned i jorden, anbefalet 90 cm. Det er et stort hul som skal graves til denne løsning, da der skal være plads til de tværgående brædder som du ser i billedet. Til gengæld sparer du en masse besvær med at blande og støbe beton som mange ville gøre. I nogle situationer, vil denne løsning faktisk være stærkere end beton; hvis du f.eks. har meget sandet jord, eller måske rent sand – så kunne du risikere at en betonklump, blot ville virke som en tung kugle der relativt let ville kunne rotere nede i den sandede grund. Dimensionerne på et jordanker afhænger meget af jorden, længden på stolpen, dybden på hullet, størrelsen på solsejlet, osv. Det er derfor dig selv som skal vurdere dimensionerne. Jeg vil som udgangspunkt anbefale at du bruger brædder eller lægter på min. 25 mm tykkelse, og selvfølgelig i en træsort som tåler kontakt med jorden, eller alternativt trykimprægneret træ. Længden på de påmonterede vandrette brædder, bør være min 25 cm. men jo længere jo bedre. Husk at det øverste bræt skal sidde på den side af stolpen hvor trækket kommer fra, således at stolpen (som solsejlet er monteret på) trykker ind imod det øverste vandrette bræt. Det nederste bræt skal sidde på den anden side, hvor stolpen igen vil trykke ind imod dette.

 

Stolpe til solsejl støttet af betonflise

 

Slip for at støbe omkring stolperne

Principperne i denne løsning er stort set den samme som i den ovenstående løsning med jordanker. Hvis du har nogle gamle betonfliser liggende, så kan disse bruges til at give den nødvendige støtte til stolpen, som skal bære dit solsejl. Igen er det vigtigt at den flise, som sidder på siden hvor trækket kommer fra, skal sidde så højt som muligt. Den anden flise som sidder på bagsiden skal sidde så dybt som muligt. Dette gør at stolpen vil trykke ind imod flisen både i toppen og i bunden. Jo større fliser jo bedre, men som udgangspunkt kan du nøjes med en 40 x 40 cm flise på hver side af stolpen. Husk at stolpen skal dybt i jorden, jeg anbefaler 90 cm. Jorden omkring denne konstruktion skal stampes godt og hårdt inden stolpen belastes.

 

Stolpe til solsejl med beton

 

Brug mindre beton og få bedre holdbarhed

Den mest traditionelle løsning til fastgørelse af stolper i jorden, er ved støbning med beton. Men igen kan jeg ikke lade være med at blande mig i traditionerne… En stor massiv betonklump er ikke nødvendigvis den beste løsning. Forestil dig at din støbning kommer til at få facon som et stort æg nede i joden, så vil den trods den tunge vægt, sagtens kunne dreje sig når der kommer træk på stolpen. En anden ting som folk ofte gør forkert, er at lade betonen komme neden under stolpen. Det betyder at der dannes en “lomme” som stolpen står i, det er sådan set også fint nok – problemet at bare at regnvandet ikke kan kommet væk fra stolpen, og derfor kan forrådnelse forkomme meget hurtigt. Du skal derfor sørger for at stille stolpen ned i hullet, og derefter smide en skovlfuld jord ned omkring den, inden du støber. Men hvorfor fylde hele hullet med beton, hvis det halve kan give den samme effekt? I mit eksempel starter du med at støbe i bunden, lad det overfladetørre, fyld mere jord på, og støb øverst igen. Nu har du sparet på betonen, og faktisk fået en løsning som i mange tilfælde vil være stærkere. PS. denne løsning skal ikke laves med et såkaldt pælebor, da dimensionerne på disse ofte er alt for små. Tag istedet din spade, og grav et godt hul. Jeg ved godt at der er meget mere arbejde i at grave med en spade, end at bore med et pælebor – men resultatet bliver også en del bedre. Husk at beton skal hærde, og ikke tørre – Det er derfor en god ide at holde jorden fugtig i de første par døgn efter støbningen. Brug evt. en vandslange til at vande jorden omkring din støbning. God arbejdslyst !

Gør det nemt – og husk hældning

Når det kommer til selve opstramningen af dit solsejl, så kan det være en krævende opgave, såfremt du ønsker at gøre det med ren håndkræft. Det er dog muligt hvis du kender de rigtige knob til dette formål, men stadig svært. Husk på at solsejlet let skal kunne tages ned i forbindelse med blæst og storm. Min anbefaling vil derfor være at du tilkøber de såkalte bardunstrammere, som giver dig en mekanisk mulighed for at stramme sejlet hårdt op, og forholdsvis enkelt nedtage det igen, når det kræves. Uanset hvor godt eller dyrt dit solsejl er, så er det VIGTIGT at det monteres med en god hældning – jeg vil anbefale mindst 25 grader. Vand er sejlets fjende nr 2 efter blæst. Ophobet vand skader dit solsejl, da det ødelægger den coating som gør det vandafvisende. Samtidig skaber vandet nogle grimme aflejringer af skidt, som bliver tydelige fra begge sider, når solen skinner igennem. Som en undtagelse til det med vandet, skal det lige nævnes at hældningen er knap så vigtig på de modeller som er vandgennemtrængelige.

 

Vandgennemtrængelige solsejl vs. vandafvisende solsejl

 

Forskellige typer solsejl

Forskellen imellem vores vandafvisende- og vores stærke vandgennemtrængelige solsejl, er ikke så stor når det kommer til udseendet. Billederne her er set helt tæt på, og her ses forskellen tydeligt – men på afstand er udseendet meget ens. Til højre er den vandafvisende 160 gr/m2, og til venstre den vandgennemtrængelige 180 gr/m2.

En ting er hvordan det ser ud, hvilket der som sagt ikke er den store forskel på – en anden ting er hvilken type der passer bedst til netop dig. Et vandgennemtrængeligt solsejl er godt fordi det ikke kræver den samme stejle hældning, men også fordi det er mere “dødt” når det udsættes for en brise/vind. I sjældne tilfælde kan det også have den nødvendige indflydelse at akustikken bliver bedre. Det er lidt kraftigere i kvaliteten, og syner derfor også af mere når man ser det tæt på. Desværre er der ikke de store fordele i forbindelse med regn – vandet drypper nemlig lige igennem… Og dog – netop derfor skal du aldrig bekymre dig om vandpytter på solsejlet, og ligeledes er hældningen heller ikke så vigtig. Pga. af de mange fordele som denne type har, er der mange som køber det. Det kan nemlig betragtes som en mere permanent løsning, hvor hygge og solafskærmning er det vigtigeste element.

Når det kommer til det vandafvisende solsejl, skal du forvente at denne type er lidt mere livlig i vinden, og du skal også være meget mere opmærksom på at efterstramme løbende så vandet kan rende af. Til gengæld er det utroligt dejligt at kunne sidde i læ af både regn og sol, når det nu ikke er solskin hver dag i Danmark. Valget er dit – men træf det nu rigtigt, da vi kun ønsker tilfredse og glade kunder :) 

Opstramning af solsejl

Et solsejl kræver løbende opstramning, hvilket hænger sammen med at næsten alle materialer arbejder når temperaturen og fugtigheden skifter. Dette gælder også et solsejl. Der findes mange løsninger som kan gøre det nemt for dig at foretage denne vedligeholdelse, nogle er bedre end andre, imens andre er nemme, men ikke nødvendig hvis de bedste. Ud over hvad der findes af smarte hjælpemidler på markedet, så jeg har hørt om en del gør-det-selv løsninger, som jeg her vil komme ind på. PS. jeg har ikke selv prøvet disse løsninger, og kan derfor ikke garantere kvaliteten af dem: – Med et lille blokhjul, et reb og en sandsæk, skulle man efter sigende kunne lave en fuldautomatisk opstramning af solsejlet. Man skal blot have en sæk med sand eller en anden tung genstand hængende således at tyngekræften løbende vil sørge for opstramningen. Jeg vil dog anbefale at man på en eller anden måde binder en knude, som gør at vinden ikke kan løfte sandsækken højt op i stolpen eller ad murværket, hvor den sandsyneligt vis ville kunne gøre stor skade på både omgivelser samt selve sejlet. En anden løsning som jeg har hørt om, er at bruge en kraftig fjeder eller elastik, som fra starten af er spændt godt ud, og dermed løbende vil kompenserer for at sejlet arbejder. Denne løsning får mig til at tænke på de fjedre og “kødben” som sejlere bruger til at fortøje deres både med. Den sikre løsning er dog stadigvæk at tilkøbe vores opstramningssæt, som er direkte lavet til dette formål.

Hold boligen kølig om sommeren

Bolius.dk har mange gode idéer til hvordan man kan sikre sig imod sommerens hede stunder. Her en en god artikel om at holde huset koldt, bl.a. ved brug af solafskærmning, heriblandt en løsning med solsejl: Læs artiklen her ->

Smukke løsninger med solsejl

Et solsejl behøves ikke bruges alene! Du kan sagtens lave løsninger hvor du kombinere flere solsejl, enten ved siden af hinanden eller måske lade dem lappe over hinanden. Overlapninger af solsejl kan give en rigtig flot skyggeeffekt når du kigger nede fra. En moderne løsning kan også være at kombinere flere farver, og dermed give et friskt pust til haven.

 

Inspiration til solsejl

Nogle kalder det for 3d solsejl, andre kalder det bare for en smuk og stilren løsning… Det handler i alt sin enkelthed om at en kombination af flere solsejl, kan være en virkelig flot oplevelse. Det handler ikke kun om at øge området med skygge, men om alle de charmerende effekter, som du kan opnå ved at lade solsejlene overlappe, eller tilstøde hinanden. Der er heraf at udtrykket 3d solsejl kommer. Du opnår nemlig en helt unik dybde i det udtryk, som du bl.a. frembringer ved at montere dine solsejl i flere lag. Vi har lavet nedenstående eksempler, som forhåbentlig kan være dig til stor inspiration.

Ellers kan du se vores kundegalleri, hvor du kan se mange flotte løsninger vi har leveret til hele landet.