Montering af stolper til solsejl - Herunder finder du de mest ofte stillede spørgsmål omkring bestilling og nedstøbning af stolper til solsejl. Bemærk at svareren herunder både tager stilling til brug af stolper som du selv anskaffer, evt. fra dit lokale byggemarked, men også vores egene stolper som kan købes på webshoppen.
Vi har også besvaret spørgsmål inden for andre kategorier som du finder her:
Hvor tyk skal træstolper til solsejl være?
I dette svar tager vi udgangspunkt i køb af standard træstolpe fra byggemarkedet.
Det kommer an på mange ting, så det er umiddelbart svært at komme med et præcist svar. Her er nogle ting som du skal tage med i dine betragtninger:
- Er solsejlet vandtæt? - I såfald, skal det strammes hårdt op for at vandet kan løbe af. Dette kræver en kraftig stolpe.
- Hvor stort er sejlet? (med tanke på vindpåvirkning og vægt i regnvejr)
- Skal sejlet sidde ude hele sommeren?
- Bliver sejlet udsat for vind og vejr?
- Tager du sejlet ned hvergang efter brug
- Bliver sejlet mekanisk opstrammet - f.eks. med gevindstrammer?
- Kosmetik / smagssans / stil
Tommelfingerregel: Til solsejl som håndstrammes og nedtages efterbrug, kan en 75 x 75 mm træstolper bruges. Såfremt der foretages mekanisk opstramning med f.eks. gevindstrammer, anbefaler vi 100 x 100 mm træstolpe. Desuden findes der mange andre typer stolper, i forskellige træsorter, metaller, osv.
Hvor langt skal stolperne i jorden?
Det afhænger af mange faktorer (læs ovenstående afsnit "hvor tyk skal stopen være"). Hvis du ønsker en stærk løsning som giver mulighed for en knivskarp opstramning, så skal stolper mindst 90 cm ned i jorden. Men der er flere ting som man bør tage med i betragtning når dybden skal bestemmes.
- Hvordan er jordforholdende? Sandet, stenet- eller lerjord
- Hvor højt skal sejlet monteres?
- Hvor stramt skal sejlet være?
- Med eller uden beton? (der findes mange alternative måder at montere en stolpe på. Bl.a. ved brug af jordanker, spyd, skruer, mm. - Vi har dog ikke mulighed for at vejlede i sådanne løsninger).
Skal stolperne stå på skrå?
Det er en smagssands, og så kommer det også anpå hvor stærkt stolperne bliver monteret i jorden. Når man monterer et solsejl stramt, så bliver der efter vægtstangsprincippet, langt stor beslastning på stolperne, hvilket betyder at de over tid godt kan "sætte sig", altså ændre vinklen som de er monteret i. Det kan derfor være en god ide at kompentsere for dette fra starten af, ved at montere stolperne i en 80-88 graders hældning væk fra solsejlet. På denne måde undgår man at konstruksionen kommer til at se svag ud, fordi at stolperne læner indad.
Skal der bruges beton omkring stolpen?
Med eller uden beton? (der findes mange alternative måder at montere en stolpe på. Bl.a. ved brug af jordanker, spyd, skruer, mm. - Vi har dog ikke mulighed for at vejlede i sådanne løsninger). Vores klare anbefaling er at støbe stolpen i jorden, da vi ved at det giver et stærkt resultat.
Hvor høje skal stolperne være?
Det kommer an på om solsejlet skal monteres med hældning og hvor stort og stramt sejlet skal sidder, i forhold til at opnå ståhøjde under sejlet. Det er en god ide at købe en stolpe som er lidt for lang, da den altid kan kortes af i højden med en sav, efter at det er afprøvet.
For at opnå ståhøjde på 200 cm under sejlet, bør stolpen være 250 cm over jorden, + 100 cm i jorden = 350 cm.
Kan i montere stolperne for mig?
Ja, vi har montører som kører i hele landet og montere stolper og solsejl. Kontakt os gerne for at på et tilbud.
Hvordan leveres stolper fra jer?
Det er forskelligt afhængigt af den enkelte bestiling. Nogle af vores stolper kan skilles ad, og er emballeret så de let kan sendes med F.eks. GLS, eller anden udbringning. Vores robniestolper er lange og tunge og derfor bliver de levere med en særtransport, typisk inden for 1 uge efter bestilling. (leveringstiden på de forskellige stolper fremgår under hvert produkt). Vores smedeværksted laver også mange specielle løsninger til både legeplader, institutioner, offentlige arealer, mv., og leveringsmetode af disse ordre aflænger i både af vægt, lændge, massefylde og geografi. Desuden kræves det i nogle tilfælde at der skal bruge kran til aflæsning / opsætning.
For alle standardstolper til solsejl, som kan købes direkte på webshoppen, kan du læse om leveringsmetode, og leveringstid allerede inden du ligger i kurv.
Træ eller metalstolpe til solsejl?
Det er en mest af alt en smagssag. Børnehaver, instiitutioner, skoler, dagplejetilbud, osv., som har med børn af gøre, vælger oftest at bruge træstolper da, de er mere "bløde" i forbinldelse med leg. Private haver, virksomheder, restaurationer, udendørs serveringsteder, vælger ofte metalstolper, da de er mere universale og neutrale i deres udseende. Desuden giver nogle af disse stolper flere justeringsmuligeder, som kan være yderst gavnlige.
Hvordan støber man en metalstolper i jorden?
Det afhænger af hvilket produkt der er tale om. Vi sælger flere forskellige typer metal stolper, som monteres på forksellige måder. Her er nogle af de egenskaber som også gør at monteringen er forskellige fra produkt til produkt. Du kan læse mere om montering på de enkelte produkter på webshoppen.
- Stolper til solsejl med nedstøbningsrør
- I nogle tilfælde kan det være en fordel af kunne fjerne stolpen igen når den ikke er i brug. I princippet behøves selve nedstøbningrøret ikke at komme særligt dåbt i jorde, når blot at "betonklumpen", som man støber nedsænkningsrøret ned i, går mindst de anbefalede 90 cm ned i jorden.
- Solsejl stolper med sokkel
- Nogle af vores stolper skal slet ikke støbes ned i jorden, men skal derimod skrues fast på toppen af et betonfundament. I disse tilfælde skal der støbes en stabil og tung klump beton som kan stå imod de store kræfter som bliver overført fra stolperne, når der kommer vind i sejlet. Enten støber mand en dyb og aflang cylenderformormed betonklump, i et hul som man kan lave et en pælebor. Alternativt støbes en klods på min. 60 x 60 cm. Når beslagende skal monteres i betonfundamentet benyttes 2 komponemt klæbeanker.
- Stolper som støbes med hældning væk fra solsejlet
- Det kan både være visuelt fordelagtigt at støbe en stolpe med hældning væk fra solsejlet - men også en fordel da det giver ekstra styrke til konstruktionen. I disse tilfælde laver man enten et ekstra stort hul i jorden, hvor der er plads til stolpens hældning, eller også borer man hullet skråt i jorden, således at labet en skrå støbning.
- Stolper med barduner
- Det kan være en fordel at lave bardumopstramning, for at gøre stolpekonstruktionden ekstra stærk. Dette benyttes ofte til større sejl. Hvorvidt man laver ét eller flere fundamenter til henholdsvis stolpen + 1 til 2 barduner, afhænger af den enkelte sag.
Behøves man at bruge stolper til solsejl?
Det simple svar er nej - et solsejl kan også monteres på en husmur, i et tag, på et træ, pavilion, eller andre kontruktioner i haven. Det er dog vigtigt at man forholder sig til om det kan holde til opstramning af solsejlet, og om placeringen af disse elementer er korrekt i forhold til at opnå opstramning af solsejl. I de tilfælde hvor der forefindes gode gode og stærke monteringspunkter i forvejen, kan det være en fordel at få et solsejl specialsyet, således at det passer perfekt til de eksisterende montagepunkter.