• Vi er i gang med at bygge om på siden - derfor kan enkelte funktioner og noget indhold være midlertidigt begrænset

Hvordan vælger jeg stolper til mit solsejl?

Hvordan vælger jeg stolper til mit solsejl?

 

Mulighederne er mange, vi har 3 forskellige typer stolper, som hver især kan noget unikt.

Ønsker du et naturligt look er det selvfølgelig robiniestolperne, som det sikre valg. Men så melder næste spørgsmål sig: Hvor bred en diameter og hvor høj har jeg brug for at stolperne er? Og nu når vi til den tricky del, der findes ikke et enkeltstående svar - for det afhænger helt af hvilken størrelse solsejl du ønsker, og om du ønsker et vandtæt eller et vandgennemtrængende.

 

Sejlareal og Stolpediameter

 

Kort sagt - jo større solsejlet er - jo mere robust stolpe har du brug for. Det er der 3 årsager til:

  • Vind - jo større sejlet er, jo mere kan vinden belaste monteringspunkter, altså dine stolper.
  • Regn - Du har sikkert allerede regnet det ud… Et vådt håndklæde er væsentligt tungere end et som er tørt. Det samme gælder for et solsejl, som trods sammenligningen ikke kan suge lige så meget vand, men til gengæld er det meget større. Det handler ikke kun om vægten fra regnen, med også det faktum at der stilles langt større krav til opstramning af solsejlet, for at sikre et fladt og udstrakt materiale som tillader regnvandet at løbe af. Såfremt regnvandet skulle begynder at opsamle sig på sejlet, vil vægten kunne trække stolperne skæve, samt ødelægge dugen som sejlet er syet af.
  • Opstramning - De fleste kunder ønsker et sejl som bare sidder “lige i øjet” - altså helt stramt. Dette stiller store krav til dine stolper. F.eks. kan stolpen risikere at bue lidt, hvilket oftest ikke har den store betydning for funktionen, men visuelt kan det være irriterende at kigge på. Hvis den buer, så mindsker man også arealet hvor sejlet skal side, og man kan risikere at sejlet bliver for stort. I værste fald kan stolpen brække. - Men lad det nu ikke skræmme over dette, da vi faktisk ret ofte medtager denne faktor i beregningen af dit sejl. Ofte kan man undgå den visuelle skævhed, ved at lade stolpen hælde lidt bagud: 10-15 grader. Og i forhold til størrelsen, så handler det jo bare om at have rigeligt med plads til at det hele kan give sig lidt. Den positive del: Hvis stolpen kan fjedre lidt efter, så få man en yderst stærk og flot kontruktion, hvor sejlet altid står stramt.

 

Vandtæt kontra Vandgennemtrængende

 

Generelt kan man sige at et vandtæt solsejl er tæt vævet, og dermed kan regn og vind ikke sive igennem. Det betyder også at sejlet er mere stabilt, som gør at vinden rykker hårdere i sejlet, hvilken kan give større spidsbelastninger på stolpen. Desuden skal der bruges flere kræfter på opstramning af et vandtæt sejl, som beskrevet i afsnittet ovenfor.

 

Er det et vandgennemtrængende solsejl kan vinden delvist komme igennem solsejlet, og dugen er mere elastisk, hvilket gør at montagepunkter påvirkes knap så hårdt ved denne type sejl.

 

Visuelt

Mange mennesker vælger stolper ud fra deres udseende, og en kraftig stolpe udstråler kvalitet, og robusthed. Særligt ved levering til erhverv og institutioner, vælges ofte mere kraftige stolper, for at være helt sikker på at det ikke er for spinkelt, og for at undgå bevægelser der ved vind der visuelt og funktionelt kan være hæmmende for brugen af løsningen. Det er herimod noget som de fleste privatpersoner nemt kan leve med, da det oftest kun er i brug når vejret er stille.

 

Hvilke stolper kan jeg vælge til mit solsejl

 

Nordic Post

Disse stolper er vores eget design. Et produkt vi er meget stolte af, fordi vi har tænkt alt ind. Et nedstøbningsrør så du kan fjerne stolpen fx om vinteren. I nedstøbningsrøret findes der et indbygget stop på enten 30 eller 50cm, afhængig af hvilken ende som monteres øverst. Et dæksel til nedstøbningsrøret, både et til hvis stolpen er monteret lodret eller med hældning. Med dækslet sikre du at hundepoter, små dyr eller skidt ryger ned i hullet, når stolpen ikke er monteret i nedstøbningsrøret. Glidebeslaget bruger du til overskydende line og til at justere højden på dit solsejl. Især hvis du ønsker et vandtæt solsejl, er det en genial opfindelse. På en solskinsdag kan solsejlet hænge vandret og når du så forlader det, indstiller du højden med glidebeslaget, så du er klar, hvis det skulle begynde at regne, det er nemlig meget vigtigt at solsejlet hænger med mindst 18 graders hældning, så vandet ikke ophober sig. Det kan medfører at solsejlet trækkes skævt og ikke kan opstrammes korrekt, og det bliver kun værre med tiden.

Du kan på hjemmesiden konfigurere din stolpe helt efter dine behov, hvor der både findes en stolpe “Elegance” med 60mm i diameter og en stolpe “Robust” med en diameter på 90mm.

 

Om du skal vælge den ene eller anden af Nordic Post stolper afhænger igen af dit solsejl. Og højden på stolpen spiller især ind, hvis du ønsker et vandtæt solsejl, for så er det vigtigt at du har højde nok på stolpen til, at solsejlet kan få de 18 graders hældning det kræver. Især hvis der skal være ståhøjde under solsejlet i regnvejr.

 

Måske ønsker du flere solsejl, som skal monteres på den samme stolpe. I det tilfælde anbefaler vi den robuste version.

Nordic Post stolperne ved siden af hinanden.

Nordic Post Elegance har en diameter på 6mm.

Nordic Post Robust har en diameter på 9mm.

Nordic Post Robust med glidebeslag og taljetræk.

 

Classic Solsejl stolper

Denne serie af stolper er stilrene og smukke i deres fremtoning, også her er der tænkt på mange små detaljer, som gør produktet eksklusivt at færdes omkring. Stolperne har et maritimt udseende, da de er inspireret fra sejlerverdenen. Stolpen kan både monteres lodret, skråt samt på væg eller halvmur. - bemærk dog at disse stolpe ikke skal “graves” i jorden. De skal nemlig boltes fast på et fundament, eller anden fast underkonstruktion. Stolpen er derfor populær til bl.a. tagterrasser, træterrasser, betondæk, mv. Hvis man selv ønsker at støbe en sokken, skal denne være min. 60x60x60 cm - Altså en firkantet betonklods i jorden, som man kan bolte stolpen fast på. De fås i disse 2 materialer:

  • Classic Slide, som er en pulverlakeret alustolpe, med en indbygget slidse, hvor man kan “slide” monteringsøjet op og ned efter behov. Denne stolpe er den stærkeste af disse 2 varianter, og kan bruges til solsejl på op til 42 m2.
  • Classic Simple, er en mere enkel og dermed også billigere stolpe, som er lavet i jern. På denne stolpe kan højden også justeres, men ikke trinløst som på “slide” modellen. Øjet skal nemlig skrues ud og skrues i igen i den ønskede højde. Alternativt kan man købe ekstra øjer, som kan monteres i de ønskede højder, således at man let kan klikke sejlet af med en karabinhage, og herpå skifte højden på et hjørne.

Classic Simple stolpen:

Classic Simple Stolper

Classic Simple stolpen monteret med hældning

Begge typer Classic stolper har fod som skal monteres på betonklods

Begge typer Classic stolper kan monteres på mur

 

Classic Slide Stolpen: 

Taljestrækket bliver monteret i "sliden" som er i indbygget i stolpen

Classic Slide stolpen findes i tre farver

Classic Slide Stolpen monteret med hældning

Øjebolten i skinnen på Classic Slide stolpen, som du indstiller højden med

 

Robinie stolper

Du har sikkert set disse stolper i børnehaver rundt om i hele landet, samt på legeplader. Disse stolper er nemligt smukke, naturlige og inspirerende at lege med. Samtidig kan de også give en flot kontrast til bygningsværker, boliger og andet. Børnehaverne vælger dem ofte da de passer ind med øvrige omgivelser, samt at det er mindre farligt for at barn at ramme ind i en træstolpe, sammenlignet med en jernstolpe. Dets varme farver og rustikke udseende skaber en indbydende atmosfære, der passer perfekt til udendørs leg og aktiviteter.

 

Oprindelse og Egenskaber:

Robinietræet, også kendt som falsk akacie eller løvetand, er hjemmehørende i Nordamerika, men det trives også i forskellige dele af Europa, Asien og andre dele af verden.

 

Robinietræet er bemærkelsesværdigt for sin holdbarhed og modstandsdygtighed over for skadedyr og råd. Det er kendt for at være et af de hårdeste træsorter og er derfor velegnet til udendørs brug herunder som solsejl stolpe.

 

Vedligeholdelse af robinietræ er relativt enkelt. På grund af dets naturlige modstandsdygtighed over for forrådnelse og skadedyr kræver det ikke regelmæssig behandling med kemikalier eller imprægnering. Regelmæssig rengøring og eventuel overfladebehandling kan dog forlænge levetiden og bevare dets udseende.

 

Robiniestolpe med øjeskrue og taljetræk

Robiniestolper i en børnehave

 

Mulighederne er mange. Selvfølgelig hjælper vi gerne, men du må desværre forvente lange svartider, hvis det er sæson, da vi har meget travlt. Men send os en mail på: info@solsejlspecialisten.dk, og vi vil gøre vores bedste for at svare hurtigst muligt.