Montering af solsejl kan både være nemt og svært. Det afhænger oftest af om du har håndværksmæssig erfaring/forståelse, eller blot hvilke forventninger du har til det færdige resultat. Der er stor forskel på at montere et vandtæt solsejl som kræver hældning og præcismontering, i modsætning til et vandgennemtrængende soslejl, som faktisk ikke kræver så meget for at montere. Herunder finder du de mest stillede spørgsmål, og hvis du andre spørgsmål, så skal du være velkommen til at kontakte os.
Vi har også besvaret spørgsmål inden for andre kategorier som du finder her:
- FAQ - vores solsejl og forretning generelt
- FAQ - betaling og fakturering
- FAQ - specialsyede soslejl
- FAQ - leveringsmetoder og leveringstid
- FAQ - retur og refundering
- FAQ - montering af solsejl
- FAQ - specialopgaer og totalentrepriser
- FAQ - levering og montering af stolper
Hvilket tilbehør skal bruges til montering af mit solsejl?
Hvad du skal bruge til at sætte dit solsejl op afhænger både af sejlets form og størrelse, samt hvor det opsættes henne - f.eks. på stolper eller spærerne på et hus. Hvis vi skal anbefale en standard opsætning, kan du tage udgangspunkt i denne til firkantet eller trekantet solsejl:
Firkantet solsejl:
Trekantet solsejl:
Læs mere om vores tilbehør og monteringsløsninger her
Hvor kan man montere et solsejl?
Et solsejl kan monteres på husmuren, stolper eller noget helt tredje. Hvis du ikke har eksisterende monteringspunkter, kan du købe stolper her hos os. Vores stolper fås i robinietræ eller i metal. Du kan læse om mere om udvalget af vores stolper her.
Solsejl kan bruges over terrasser, som overdækning til pergola eller fritstående. Mulighederne er uendelige - Bliv inspireret med vores kundegalleri, der viser hvordan vores mange glade kunder bruger sejlene.
Hvilken stolpe skal jeg vælge til mit solsejl?
Vi sælger to forskellige typer stolper til solsejl, der passer til dine behov:
Metalstolpen med et smart glidebeslag, der gør det let at justere sejlets højde eller hældning efter sol eller regn. Det giver en dynamisk montering, som egner sig godt til de større sejl.
Vores robinietræ-stolpe leveres afbarket, og pudset, så den er fri for splinter, i sundt og ubehandlet kernetræ. Træet er egner sig godt til udendørs brug og kan holde mange år uden imprægnering. Stolperne leveres i 2 tykkelser, der egner sig godt til alle udemiljøer. Træets naturlige udtryk falder hurtigt i ét med naturen. Robiniestolper er ofte anvendt på legepladser, og steder hvor der færdes børn, da materialet er naturligt og ikke behandlet med kemikalier.
Der er stor forskel på om man monterer et permanent vandtæt solsejl, som kræver meget stram opsætning for at vandet kan løbe af - eller om man blot ønsker en nem løsning til hurtig opsætning når solen står på sit højeste. Ved stram opsætning skal der bruges meget kraftige materialer, som både skal støbes dybt i jorden, og i nogle tilfælde have monteret ekstra barduner som forstærkning. Til parcelhushaven, hvor man i mange tilfælde blot ønsker en smart og billig måde at montere et solsejl på, kan det være tilstrækkeligt med en træstolpe fra byggemarkedet på 75x75 mm.
Der findes mange muligheder, da man i byggemarkeder kan købe mange forskellige stolper i alle slags materialer. Nogle kunder vælger at fastholde en stil fra de øvrige omgivelser, og vælger derfor specielle materialer og dimensioner. I disse tilfælde kan det være svært for os at vejlede styrke og materialevalg. Da der er stor forskel på kvaliteten af stolper, kan vi ikke stå inde for dimensionering af produkter som ikke er købt hos os.
Kan jeg få monteret mit solsejl?
Ja, vi monterer gerne dit solsejl for dig mod betaling. Vores dygtige team håndterer projekter for både erhverv og private. Servicen gælder hele Danmark fra vores hovedkontor på Fyn. Kontakt os gerne for et uforpligtende tilbud og få mere viden om vores monteringsløsninger. I de fleste tilfælde giver det bedst mening at vores montør har været med i processen fra starten af, så vi er sikre på at der er bestilt den rigtige størrelse solsejl, samt at stolper og montagepunkter er korrekt placeret.
Hvordan monterer jeg mit solsejl?
Når du monterer et solsejl er det vigtigste at sejlet er spændt godt ud, så det ikke slår folder på midten. Hvis ikke det spændes ordentligt ud, kan sejlet blafre i vinden, og dermed slides stoffet hurtigt. Har du et vandafvisende eller vandtæt solsejl kan der, ved manglende hældning, samle sig regnvand på midten, som hurtigt bliver til mange liter vand. Er sejlet vandafvisende skal der være en hældning på minimum 20 grader så vandet løber af sejldugen.
Hvor meget hældning skal der være på mit vandafvisende/vandtætte solsejl?
Der skal være minimum 20 graders hældning på et vandtæt eller vandafvisende solsejl så der ikke samler sig vand på dugen.
Eksempel, hvis du monterer et vandtæt solsejl på 5 x 5 meter, plus monteringdele som ofte fylder 30-50 cm i hvert hjørne. Så skal der være en højdeforskel på monteringspuntkerne på 1,2 meter.
I nogle tilfælde kan det være smart at lave flere forskellige monteringsmuligheder, således at man kan sænke den ene side af sejlet når det ikke er i brug.
Hvad koster det at få monteret et solsejl af jer?
Det kommer an på opgaven, og hvor meget vi skal hjælpe jer med. Vi giver gerne et tilbud, uforpligtende selvfølgelig, hvis du kontakter os.
Hvordan spænder jeg mit solsejl op?
Vi forhandler flere forskellige typer tilbehør til monteringer, det afhængig af hvor sejlet monteres: på husmuren, stolper eller andet.
Det vigtigste for at få en korrekt opstramning, er, at 'trækket' ligger lige ud for hvert hjørne på solsejlet. På den måde undgår du at sejlet folder på midten. Hvis du flytter trækket en lille smule til højre eller venstre for monteringspunktet skaber det uønskede folder, som slider på sejlet.
Jeg kan ikke stramme mit solsejl op
For at et solsejl kan blive helt stramt, og stå knivskarpt som man ser det i et boligmagasin, eller lignende, så er der nogle ting skal være 100% på plads.
- Placeringen af monteringspunkter. Hvis f.eks. en stolpe står bare 5 cm forkert placeret kan det give vanskeligheder i forbindelse med opstramningen.
- Placering af sejlet, skal være korrekt i mellem stolperne/monteringspunkterne, for at strækket kan fordeles ligeligt på hele sejlets overflade.
- Hældningen på sejlet skal være lige fordelt og ensidet. Det kan være svært at forklare på skrift, så her er en metode til at forstå hvad det sker med sejlet i forskellige situationer.
- (kræver 2 personer) Tag en papirserviet, hold fast i alle 4 hjørner med 2 fingre pr hjørne.
- Træk væk fra midten så servietten bliver stram.
- I kan nu forsøge at skabe diverse scenarier hvor trækket kommer fra forskellige retninger, eller hvor nogle punkter er højere/lavere end andre.
- Denne metode giver et meget let forståeligt og visuelt billedet af hvordan et solsejl reagere i forskellige situationer.
- Sørg altid for at holde god afstand fra monteringspunkterne til sejlet. 30-100 cm i hvert hjørne. Såfremt placering af stolper/punkter ikke er 100% korrekt, så fordeles skævheder lettere ud i sejlet, hvis der er lidt afstand fra monteringspunkt og ud til sejlet.
- Hvis du allerede har stolper / monteringspunkter, og de ikke står helt korrekt i forhold til vores standardstørrelser, så skal du måske overveje at få specialsyet et solsejl som passer 100%.
Der kan være forskellige årsager til, hvorfor dit solsejl ikke kan strammes godt nok ud.
- 1. Monteringen er ikke korrekt:
- Det vigtigste er, 'strækket' ligger fordelt ud for hvert hjørne af solsejlet. Flyttes monteringspunktet en smule til højre eller venstre folder sejlet.
- 2. Der har ligget vand på et vandafvisende solsejl:
- Hvis dit vandafvisende/vandtætte solsejl ikke er monteret med en hældning på minimum 20 grader, samler der sig hurtigt små søer på sejldugen. Det bliver hurtigt til mange liter vand, som ikke kan løbe igennem materialet grundet coating, hvis ikke der er hældning nok på opsætningen. Det strækker stoffet permanent, som kan være årsagen til at sejlet ikke længere kan spændes ordentligt ud.
- Hvis ikke du har fået svar på spørgsmål, anbefaler vi, at tager fat i os med et billede af opsætningen og beskriver problemet, så finder vi en løsning sammen hurtigst muligt :)
Hvor langt skal jeg grave stolperne til ned til et solsejl?
Bruger du en eller flere stolper til opsætning af dit solsejl, skal de graves minimum 1 m ned i jorden. Det afhænger naturligvis af jordens fasthed og type. Desuden kan du vælge at bruge beton, betonfliser eller brædder omkring stolperne - en slags flancher - der hjælper stolperne med stå bedre fast i jorden.
Det er også en fordel, hvis du placerer stolpen skrå bagud, væk fra sejlet. På den måde fordeles trækket i sejlet bedre. Du kan læse mere om nedgravning af stolper hos Videncentret Bolius, der har interviewet en bygningsingeniør lige præcis om det.
Hvad koster en komplet løsning?
Det kommer an på mange ting. Der er stor forskel på hvilke forventninger du som kunder har. Der er mange faktorer og beslutninger som er afgørende for prisen på et solsejl med tilbehør og evt. opsætning:
- Handler dit behov udenlukkende om skygge?
- Ønsker du at skabe et eksklusivt udtryk til dit hus eller din virksomhed?
- Er du villig til at sætte solsejlet op og tage det ned igen fra gang til gang hvor du skal bruge det?
- Skal det sidde oppe hele sommeren?
- Bor du et sted hvor det blæser meget?
- Har du behøv for tørvejr?
- Har du stolper / husmur / eller andre monteringsmuligheder i forvejen?
- Kan du nøjes med et solsejl på standardmål? Eller skal det specielsyes?
- Går du efter luksus, eller budgetløsning?
- Skal vi montere det for dig, eller kan du selv?
Behøver et solsejl at sidde stramt?
Nej, det behøves det ikke, men der kan være flere fordele ved at opstramme et solsejl:
- Vandet kan løbe af (hvilket er vigtigt, med mindre det nedtages i forbindelse med regnvejr)
- Man opnår mere frihøjde under solsejlet
- Det ser flot ud, når et solsejl sidder stramt. (i nogle situationer kan det dog have et charmerende udtryk at solsejlet sidder slapt monteret).
- Ved permanente monteringer forlænger det solsejlets levetid væsentligt da det bevæger sig mindre i vinden.
- Mindre riciko for skader hvis det sidder ude i stormvejr, da det rusker mindre i et stramt solsejl.